Gesuperviseerde looptraining

Onze praktijk is aangesloten bij Chronisch zorgnet. Het landelijke netwerk van bijna 3000 gespecialiseerde fysiotherapeuten die gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bieden aan mensen met chronische aandoeningen, zoals perifeer arterieel vaatlijden (etalagebenen).

 

Wat zijn etalagebenen?

Wanneer de slagader in het been vernauwd is kan dit pijn veroorzaken in het been. Deze aandoening noemen we etalagebenen. Ook slagaders op andere plekken in het lichaam kunnen vernauwd zijn. Dit kan allerhande dagelijkse beperkingen met zich meebrengen. Vaak is met name de loopafstand en loopkwaliteit belemmerd. Vandaar de term etalagebenen, mensen stoppen geregeld met lopen om te wachten tot de pijn uit de benen wegtrekt. Kijk voor meer informatie op: Etalagebenen (harteraad.nl)

Wat kun je zelf doen bij etalagebenen?

Door meer te bewegen, gezond te eten en te stoppen met roken kunnen je klachten afnemen. Je kunt hier hulp bij krijgen om dit gemakkelijker voor elkaar te krijgen.

 

Hoe behandelt een fysiotherapeut etalagebenen?

Etalagebenen worden het best behandeld met gesuperviseerde looptraining en leefstijlbegeleiding. Je gaat grotere loopafstand opbouwen en meer bewegen. Het trainen bestaat voor een groot deel uit wandelen op de loopband, daarnaast is krachttraining ook een goede therapievorm om de kwaliteit van de bloedvaten te verbeteren. De leefstijlbegeleiding maakt de beweegtherapie effectiever en is onderdeel van de behandeling. Samen stellen we het doel vast dat je graag wilt bereiken. Daarna gaan we samen kijken hoe je dit doel gaat bereiken.

 

Hoe lang duurt de behandeling?

De gesuperviseerde looptraining en leefstijlbegeleiding duurt 12 maanden. Het is raadzaam om ook na 12 maanden af en toe terug te komen naar de praktijk, om terugval te voorkomen. In de eerste periode train je vaak samen met één van onze fysiotherapeuten en later train je steeds vaker zelfstandig thuis. In de eerste periode zijn er meestal drie afspraken per week, later wordt dat afgebouwd. Hoe vaak je precies traint, spreken we samen af.

 

Vooruitgang meten

De therapie start met een meting om te zien hoe ver je kunt lopen. Elke drie maanden wordt de meting herhaald, zodat de voortgang duidelijk inzichtelijk gemaakt wordt.

 

Wat levert de therapie je op?

Je werkt er naartoe om de doelen te behalen die vastgesteld zijn en je zal nadien wat verder kunnen lopen dan voor de behandelperiode. Daarnaast heeft de therapie ook een positieve invloed op je hart, longen, bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegels. En de therapie werkt ontspannend. We streven ernaar om je weer plezier te laten ervaren in bewegen!

 

Vergoeding

Gedurende 12 maanden krijg je 37 behandelingen vergoed uit het basispakket. Indien je een aanvullende verzekering hebt kunnen eventueel extra behandelingen vergoed worden indien nodig.

 

Wil je weten of gesuperviseerde looptraining ook voor jou kan werken? Neem dan contact met ons op.