Manuele therapie

Wat is manuele therapie?
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn/haar opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Een manueel therapeut beheerst extra kennis en vaardigheden met name van de wervelkolom en aangrenzende gewrichten (heupen en schouders). De therapeut kan bijvoorbeeld een manipulatie of mobilisatie techniek in zetten om de beweeglijkheid van de spieren en gewrichten te optimaliseren. Met deze kennis is de therapeut ook in staat om de complexe(re) gezondheidsproblemen te beoordelen en doelgericht behandelen.

Wat is een manipulatie?
Een manipulatie van een gewricht is een korte snelle beweging die gepaard gaat met weinig kracht en kan soms een hoorbare en/of voelbare klik veroorzaken. Het is een techniek die bedoeld is om een bewegingsbeperking in de gewrichten van de wervelkolom of van de ledematen op te heffen. Er is echter geen sprake van het zogenaamde “rechtzetten” door “kraken” wat vaker wordt beweerd.

Hoe gaat de manueel therapeut te werk?
In essentie is de behandeling vergelijkbaar met een fysiotherapie consult. Manuele therapie kan ingezet worden als aanvulling op de fysiotherapeutische behandeling. Bijvoorbeeld wanneer het resultaat met alleen fysiotherapie niet optimaal is.

 

Wat kan manuele therapie voor jou betekenen?
Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

 

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
  • Nek-en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen.
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen.
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn.
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek.
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten.
  • Bekken- en heupklachten.
  • Chronische (pijn)klachten

Hoe wordt manuele therapie vergoed?
Manuele therapie wordt vergoed op dezelfde wijze als een fysiotherapie consult.

Mocht je twijfelen of manuele therapie geschikt is voor jou, vraag het ons. Herken je de eerder genoemde klachten? Blijf er dan niet mee lopen en maak vandaag nog een afspraak, wij helpen je graag!