Pijn kan voorgoed je rug op!
Een methode die je voorgoed van je rugpijn afbrengt. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch bestaat deze!
Ieder jaar gaan bijna 700.000 mensen met nek- en rugklachten naar de huisarts. Een groot gedeelte van die groep krijgt van een specialist te horen dat ze maar moeten wennen aan de pijn. Of dat de pijn ’tussen de oren zit’.
Voor die groep die ‘uitbehandeld’ is en geen genoegen neemt met dat eindstation bestaat er wel degelijk een werkzame therapie: ‘core stability training’ (vertaling: het trainen van de stabiliserende spieren van de romp).
Deze manier van versterken van de rompspieren, onder begeleiding van een van ons, combineren we vaak met andere behandelmethoden. Afhankelijk van de presentatie en het type van jouw rugklachten bepalen wij of dit de best passende behandelmethode is.
CORE STABILITY TRAINING, WAT HOUDT DAT IN?
Twee spieren centraal
In deze behandeling staan twee spieren centraal: de dwarse buikspier (m. abdominis transversus) en de diepe rugspieren (mm. multifidi). Mensen met (langdurige) rugklachten gebruiken (onbewust) die twee spiergroepen te weinig of te laat terwijl ze zo belangrijk zijn voor de stabiliteit van de wervelkolom. Door het niet of te laat aanspannen van deze stabiliserende spieren raakt je beweegsysteem in de war en vervolgens wordt er gecompenseerd met andere spieren. Gevolg: spieren verzuren en er ontstaan irritaties. Dat kan een bron zijn van pijn en het steeds terug keren van pijn in dezelfde regio.
Stabiliseren versus bewegen
Globaal genomen bestaan er spieren die een gewricht stabiliseren en spieren die een gewricht laten bewegen.
Lokaal spiersysteem
In de rug zijn de stabiliserende spieren degenen die de wervels één voor één met elkaar verbinden. Ze zijn klein en bevinden zich lokaal. Door deze spieren aan te spannen worden de wervels als het ware naar elkaar toe getrokken en daarmee gestabiliseerd. Deze spieren leveren een vooraanspanning voor het bewegen en hebben hierbij een cruciale rol in het beschermen en verstevigen van de wervelkolom. Zeker bij het tillen van zware lasten.
Belangrijk is om je te realiseren dat de wervelkolom gemaakt is om grote inwerkende krachten op te vangen, maar extra bescherming is nooit verkeerd.
Globaal spiersysteem
De rompspieren die een beweging veroorzaken zijn globaal gelegen en groot. Zij kunnen forse krachten overbrengen op de wervelkolom zoals het strekken vanuit voorover gebogen stand. Deze spieren hebben de lokale stabiliserende spieren nodig om hun werk goed en adequaat uit te kunnen voeren. Deze bewegingsspieren zijn onder andere de rechte buikspieren (rectus abdominis) en de lange rugstrekker (erector spinae).
De diepe rugspieren en de dwarse buikspier, het stabiliserend systeem, vormen als het ware een natuurlijk ‘korset’. Wanneer deze spieren niet goed samenwerken ontstaat er een disbalans en wordt de wervelkolom zwaarder belast. Dit kan pijn/klachten veroorzaken.
Samenwerking herstellen
De verstoring in de samenwerking tussen deze spieren kan worden hersteld, maar dat kost tijd en aandacht. Zeker wanneer de klachten al langer aanwezig zijn. Cruciaal is op tijd rust te nemen en de spieren van de rug te ontspannen (dit betekent niet per definitie dat je moet gaan liggen!).
Veel mensen hebben grote moeite om te ontspannen en dat is nu juist zo belangrijk om de overbelasting van de rug te voorkomen.
De therapie richt zich er op deze spiergroepen te ontspannen en te voelen hoe ze aangespannen dienen te worden op momenten dat het nodig is. Er kunnen oefeningen aangeleerd worden om de diepe rugspier en dwarse buikspieren te reactiveren.
Dit kunnen bijvoorbeeld oefeningen zijn op een balansbal (gymbal), op een matje op de grond, of met andere kleine oefenmaterialen. Vervolgens worden de bewegingen en houdingen gekoppeld aan jouw persoonlijke bewegen. Zoals het tillen van een boodschappentas of het benutten van deze spieren tijdens het beoefenen van sport.
Door te klikken op de volgende link kom je bij de uitleg van een aantal veel door ons gebruikte oefeningen: http://www.oefenthuis.nl/lage-rug/stabiliteit/
Probeer het zelf
Ga op je rug liggen in een comfortabele houding. Zoek het uitstekende gedeelte van je bekkenrand op en ga met je wijsvingers iets richting je buik. Trek nu je buik lichtjes in/ naar binnen. Let op: doe dit zodat je nog normaal en ook voldoende diep kunt ademen! Kun je dat niet, dan zet je teveel spanning. Zo voel je de spieren onder je vingers verharden. Dit is je abdominis transversus.
Kijk onderstaand filmpje om te zien wat er gebeurt als je compenseert met globale buik- en rugspieren.
Onze ervaring met dit goed werkende concept
Zoals je wellicht begrijpt is dit geen kwestie die in een paar behandelingen veranderd kan worden. Voor reactiveren staat minimaal 6 tot 8 weken. Er zijn oefeningen in verschillende gradaties en wij maken een oefenschema op maat. Per behandeling bekijken we samen of je toe bent aan het opbouwen van de oefeningen en of de uitvoering correct is. Je kunt hier dan thuis of in de oefenzaal mee aan de slag gaan.
Wij hebben met deze behandelwijze reeds jarenlange ervaring en bijna al onze cliënten hebben hier baat bij gehad. Ook degenen die jarenlang getobd hebben met onbegrepen klachten en verwezen werden vanuit het pijncentrum van het ziekenhuis.
Deze methode is vooral gericht op en het meest effectief bij mensen die rond het bekken en in de lage rug (lenden) last hebben en veel behoefte hebben aan stabilisatie van de wervelkolom. Vaak helpt deze therapie ook bij klachten naar aanleiding van (beginnende) artrose, hoe beter de stabiliteit hoe minder de wervelkolom onnodig belast wordt.
‘Moeten leren leven met de pijn’ is in veel gevallen onzin. Juist die gedachte zorgt ervoor dat de vicieuze cirkel behouden wordt.
Heb jij last van je rug en denk je dat dit wat voor jou is? Neem vandaag nog contact op en onderneem actie!